Migdałowe ciasto z gruszkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • mąka - 170 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • zmielone migdały - 85 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • wierzch
  • cukier - 2 łyżki
  • sok z 1 cytryny - 1 sztuka
  • gruszka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
  3. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały.
  4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm.
  5. Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i natnij z góry. Skrop sokiem z cytryny.
  6. Gruszki ułóż na cieście. Całość posyp cukrem. Piecz w 180 st.C około 40 minut.