Przygotowanie |
Krok 1 |
Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i posiekaną Kasię. Masę przełóż na stół i szybko zagnieć. Otrzymane ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki. |
Krok 2 |
Kawałki schłodzonego ciasta oprósz mąką, ułóż na 2 arkuszach papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienkie placki wielkości formy (22 x 30 cm). Ciasto włóż razem z papierem do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 °C. |
Krok 3 |
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie części i rozsmaruj na cieście w każdej blaszce. |
Krok 4 |
Posyp płatkami migdałowymi. Foremki z ciastem wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika i piecz około 30 minut. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. |
Krok 5 |
Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i wystudź. Włóż do nich umyte winogrona. Gdy galaretka z winogronami zacznie tężeć, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną żelatynę. |
Krok 6 |
Jeden upieczony placek ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż na niego najpierw winogrona z galaretki, a następnie tężejącą masę galaretkową. |
Krok 7 |
Na galaretkę wyłóż masą śmietanową i równo rozprowadź. Całość przykryj drugim plackiem upieczonego ciasta i lekko dociśnij dłońmi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. |