Migdałowiec z winogronami
  • 125 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180 °C
  • 22 x 30 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 400 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier puder - 150 gramów
  • cukier - 350 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy - 15 gramów
  • średnie jajka - 8 sztuk
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • płatki migdałowe - 100 gramów
  • masa śmietanowa
  • śmietanka 30% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 10 gramów
  • masa winogronowa
  • zielone galaretki - 3 opakowania
  • zielone winogrona bezpestkowe - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka i posiekaną Kasię. Masę przełóż na stół i szybko zagnieć. Otrzymane ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Kawałki schłodzonego ciasta oprósz mąką, ułóż na 2 arkuszach papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienkie placki wielkości formy (22 x 30 cm). Ciasto włóż razem z papierem do foremek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 °C.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie części i rozsmaruj na cieście w każdej blaszce.
  4. Posyp płatkami migdałowymi. Foremki z ciastem wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika i piecz około 30 minut. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  5. Galaretki rozpuść w połowie podanej na opakowaniu ilości wody i wystudź. Włóż do nich umyte winogrona. Gdy galaretka z winogronami zacznie tężeć, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną żelatynę.
  6. Jeden upieczony placek ciasta włóż ponownie do formy i wyłóż na niego najpierw winogrona z galaretki, a następnie tężejącą masę galaretkową.
  7. Na galaretkę wyłóż masą śmietanową i równo rozprowadź. Całość przykryj drugim plackiem upieczonego ciasta i lekko dociśnij dłońmi. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.