Minestrone genueńska

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • seler - 3 sztuki
  • marchew - 3 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • boczek - 200 gramów
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • estragon - 1 łyżka
  • ryż - 200 gramów
  • szałwia - 1 łyżka
  • groszek zielony - 150 gramów
  • pasta pomidorowa - 2 łyżki
  • kabaczek - 200 gramów
  • ser żółty tarty - 150 gramów
  • ziemniak - 2 sztuki
  • natka pietruszki posiekana - 1 łyżka
  • kapusta zielona - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
  2. Marchewki, selery, czosnek i cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Ziemniaki i kabaczki również pokrój w kostkę.
  3. Gdy cebula zmięknie dodaj około 2 litry wody i kabaczki, groszek, kapustę, ziemniaki, pastę pomidorową. Gotuj 40 minut.
  4. Dodaj ryż oraz zioła i gotuj jeszcze 20 minut.
  5. Przypraw solą i pieprzem oraz posyp startym serem.