Minestrone w kolorze wiosny z polskim akcentem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kalarepa - 2 sztuki
  • mała cukinia - 2 sztuki
  • groszek cukrowy - 100 gramów
  • mrożony bób - 100 gramów
  • fasolka szparagowa zielona - 100 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • ryż pełnoziarnisty - 1 opakowanie
  • jajko - 1 sztuka
  • metka wieprzowa grubo mielona - 1 sztuka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • świeża bazylia - 1 pęczek
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zagotować w garnku 1,6 l wody i dodać dwie kostki rosołowe z kury Knorr.
  2. Cukinię i kalarepkę umyć. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę, cukinię także pokroić. Cukinię, kalarepę, bób, fasolkę szparagową, groszek cukrowy wrzucić do garnka z bulionem. Gotować do miękkości ok. 15 – 25 minut. Doprawić do smaku.
  3. W osobnym garnku ugotować ryż pełnoziarnisty. Ugotowany ryż ostudzić.
  4. Do ryżu dodać jedno jajko, bułkę tartą, sól pieprz oraz metkę i mini kostkę czosnek Knorr lub łyżeczkę sosu do sałatek czosnkowo-ziołowego Knorr. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. W dłoniach formować małe pulpeciki i wrzucać do zagotowanej wody w garnku. Gotować około 10 minut.
  6. Gotowe pulpeciki podawać z zupą. Dodać posiekane świeże zioła