Mini kanapeczki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • chleb tostowy - 6 sztuk
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie
  • sałata lodowa - 0.2 sztuk
  • awokado - 1 sztuka
  • pomidor - 1 sztuka
  • krewetki koktajlowe - 100 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • wykałaczki - 4 sztuki
  • oliwa - 30 mililitrów
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 mililitrów
  • Ketchup Hellmann's Łagodny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr.
  2. Pomidora pokrój w drobną kostkę, awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój podobnie do pomidora. Dodaj do sosu.
  3. Krewetki odsącz z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem cayenne i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.
  4. Jajka usmaż z obu stron.
  5. Kromki chleba tostowego opiecz, aby były chrupiące.
  6. Na powstałego tosta połóż sos z warzywami i krewetkami, garść posiekanej sałaty oraz jajko. Całość przykryj drugą kromką, ponownie połóż warstwę warzyw oraz sałaty (bez jajka) i przykryj trzecim tostem. Czynność powtórz w pozostałym trzema tostami, powinny powstać dwie kanapki.
  7. Kanapkę przyciśnij lekko dłonią aby wszystkie warstwy dobrze się posklejały, obkrój nożem dookoła z nadmiaru warzyw i jajka. Następnie wbij wykałaczki na rogach i przekrój kanapkę na dwa małe trójkąty. Podawaj.