Mini Mazurek czekoladowy
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 1.2 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • aromat waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • czekolada - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mleko - 6 łyżek
  • zmielone migdały - 5 dekagramów
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta zmieszać i ugnieść na jednolitą masę.
  2. Wstawić do lodówki na 30 minut, by ciasto stwardniało.
  3. Rozwałkować ciasto na ok. 1/2 cm grubości, wycinać szklanką kółka i wkładać do nasmarowanych blaszek do babeczek.
  4. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Nadzienie: rozpuścić w garnuszku czekoladę z połową mleka i Kasią, dodać aromat i zmielone migdałki.
  6. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać ponownie mleko.
  7. Gdy zobaczymy bąbelki na gotującej się na małym ogniu masie, zdejmujemy z ognia.
  8. Wylewamy na upieczone babeczki i czekamy aż zgęstnieje.