Mini pizza
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • zielone oliwki bez pestek - 50 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czarne oliwki - 50 gramów
  • ser mozarella - 200 gramów
  • rukola - 100 gramów
  • pikantne salami - 100 gramów
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • ser feta - 100 gramów
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
  • pomidorki cherry - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 100 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • ciasto do pizzy
  • mąka - 1 kilogram
  • woda - 500 mililitrów
  • cukier - 25 gramów
  • sól - 20 gramów
  • olej - 50 mililitrów
  • drożdże - 8 gramów
  • sos do pizzy
  • koncentrat pomidorowy - 100 gramów
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • Oregano z Turcji Knorr - 2 łyżeczki
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy. Wyrabiaj je na stolnicy, następnie skrop wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto posmaruj sosem i podziel na trzy części. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę w mini kostkach Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
  2. Pomidory cherry i kiełbasę pepperoni pokrój w plastry, oliwki na połówki, a ser feta i czerwoną paprykę w kostkę.
  3. Pierwsza partia: na placki nałóż odrobinę rukoli i plastry pomidorów cherry. Całość posyp z wierzchu odrobiną oregano, posiekanym czosnkiem i parmezanem.
  4. Druga partia: na placki nałóż rukolę, przekrojone na pół zielone i czarne oliwki. Całość posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.
  5. Trzecia partia: na placki nałóż odrobinę rukoli, przekrojone na cztery części plastry ostrej kiełbasy pepperoni i kostki czerwonej papryki. Całość posyp mozzarellą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i oregano.
  6. Przygotowane pizze skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 20 minut.