Przygotowanie |
Krok 1 |
Połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy. Wyrabiaj je na stolnicy, następnie skrop wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto posmaruj sosem i podziel na trzy części. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę czosnek i dopraw pieprzem do smaku. |
Krok 2 |
Pomidory cherry i kiełbasę pepperoni pokrój w plastry, oliwki na połówki, a ser feta i czerwoną paprykę w kostkę. |
Krok 3 |
Pierwsza partia: na placki nałóż odrobinę rukoli i plastry pomidorów cherry. Całość posyp z wierzchu odrobiną oregano, posiekanym czosnkiem i parmezanem. |
Krok 4 |
Druga partia: na placki nałóż rukolę, przekrojone na pół zielone i czarne oliwki. Całość posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano. |
Krok 5 |
Trzecia partia: na placki nałóż odrobinę rukoli, przekrojone na cztery części plastry ostrej kiełbasy pepperoni i kostki czerwonej papryki. Całość posyp mozzarellą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i oregano. |
Krok 6 |
Przygotowane pizze skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 20 minut. |