Mini pizza

10


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
Przyprawa Czosnek Knorr1 łyżka
zielone oliwki bez pestek50 gramów
czerwona papryka1 sztuka
czarne oliwki50 gramów
ser mozarella200 gramów
rukola100 gramów
pikantne salami100 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
ser feta100 gramów
suszone oregano1 łyżeczka
pomidorki cherry 100 gramów
oliwa z oliwek100 gramów
pieprz czarny mielony1 szczypta
Ciasto do pizzy:
mąka1 kilogram
woda500 mililitrów
cukier25 gramów
sól20 gramów
olej50 mililitrów
drożdże8 gramów
Sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy100 gramów
cukier1 łyżeczka
sól1 łyżeczka
suszone oregano2 łyżeczki
woda200 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Połącz wszystkie składniki na ciasto do pizzy. Wyrabiaj je na stolnicy, następnie skrop wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij je i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto posmaruj sosem i podziel na trzy części. Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dodaj przyprawę czosnek i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 2
Pomidory cherry i kiełbasę pepperoni pokrój w plastry, oliwki na połówki, a ser feta i czerwoną paprykę w kostkę.
Krok 3
Pierwsza partia: na placki nałóż odrobinę rukoli i plastry pomidorów cherry. Całość posyp z wierzchu odrobiną oregano, posiekanym czosnkiem i parmezanem.
Krok 4
Druga partia: na placki nałóż rukolę, przekrojone na pół zielone i czarne oliwki. Całość posyp pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Pizzę dopraw do smaku odrobiną czosnku i oregano.
Krok 5
Trzecia partia: na placki nałóż odrobinę rukoli, przekrojone na cztery części plastry ostrej kiełbasy pepperoni i kostki czerwonej papryki. Całość posyp mozzarellą wymieszaną z posiekanym czosnkiem i oregano.
Krok 6
Przygotowane pizze skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl