Mini szaszłyki z kurczaka z ogórkowym dipem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • świeży ogórek - 1 sztuka
  • serek homogenizowany 3% tłuszczu - 150 gramów
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • sok z jednej cytryny
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. W niedużej misce rozetrzyj kostkę Knorr z oliwą na jednolitą pastę. Dodaj posiekaną natkę oraz połowę soku z cytryny.
  2. Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrój w kostkę o boku ok. 3x3 cm. Paprykę również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Mięso przełóż do miski z przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszaj. Zamarynowane kawałki mięsa oraz papryki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.
  3. Ogórka umyj i obierz ze skóry, następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj serek z pozostałym sokiem z cytryny oraz posiekanym czosnkiem. Dodaj ogórka i wymieszaj.
  4. Przygotowane szaszłyki smaż na rozgrzanym grillu ok. 10 minut przewracając co jakiś czas. Gotowe mini szaszłyki podawaj z ryżem lub kaszą oraz z ogórkowym dipem i surówką.