Mini tarty z jabłkami
  • 80 minut
  • 12 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 2.5 szklanki
  • cukier - 0.33 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • margaryna Kasia - 150 gramów
  • żółtka - 3 sztuki
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • NADZIENIE:
  • jabłka - 4 sztuki
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • cukru - 0.33 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • bułka tarta - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, szybko i dokładnie, tak aby ciasto miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
  2. Foremki na mini tarty smarujemy margaryną. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy tak na ok 0,5 cm. wycinamy koła i połową ciasta wykładamy foremkę. Kolejne koła będą nam potrzebne na przykrycie naszej tarty. Foremki z ciastem układamy na blaszce i podpiekamy ok 7-10 min. w temp. 160'C.
  3. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i odlewamy powstały sok. Do jabłek dodajemy bułkę tartą, cynamon oraz cukier i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz wykładamy na podpieczone ciasto i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Lekko go nacinamy tak by dostało się do środka powietrze. Możemy dodatkowo powycinać listki, serduszka, czy kwiatuszki i dodatkowo umieścić na cieście.
  4. Gotowe babeczki ponownie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 10-15 min. w temp 180'C na złoty kolorek. Upieczone pozostawiamy do przestygnięcia a następnie podajemy z cukrem pudrem, bądź lodami. Smacznego !!