Mintaj z sosem dereniowym

Składniki:

  • olej słonecznikowy - 2 łyżeczki
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • ostra papryka - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • cynamon - 1 szczypta
  • goździki - 3 sztuki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • mięta - 0.5 łyżeczek
  • cząber - 0.5 łyżeczek
  • filety z mintaja - 800 gramów
  • dereń - 1 szklanka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Filety skrop sokiem z cytryny, posyp solą cząbrem i miętą. Odstaw na 60 minut w chłodne miejsce.
  2. Dereń zalej wodą i ugotuj. Gdy będzie miękki, przetrzyj przez sito.
  3. Czosnek i goździki zmiażdż. Dodaj do derenia wraz z papryką, cynamonem, cukrem, solą, pieprzem i 3 łyżami wody. Wymieszaj i zagotuj.
  4. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, ułóż rybę, obłóż plasterkami masła, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
  5. Gotową rybę polej sosem.