Mintaj zapiekany z ziemniakami
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mintaj - 1 kilogram
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 0.5 kilogramów
  • marchew - 2 sztuki
  • śmietana 12% - 100 mililitrów
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • tarty żółty ser - 5 dekagramów
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Rybę oczyść, umyj, osusz i pokrój na porcje. Skrop sokiem cytrynowym.
  2. Ziemniaki i marchewkę ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.
  3. Do natartej masłem i czosnkiem oraz obsypanej bułką tartą formy włóż połowę jarzyn, na nich połóż rybę, którą przykryj pozostałymi jarzynami.
  4. Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietaną i wodą.
  5. Zalej rybę i warzywa Fixem, posyp żółtym serem. Piecz ½ godziny w 180 stopniach.