Miodek
  • 60 minut
  • Średnie

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • miód - 30 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • jajko - 4 sztuki
  • soda - 2 łyżeczki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • masa jabłkowa
  • jabłko - 2 kilogramy
  • galaretka - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • masa grysikowa
  • grysik - 5 łyżek
  • cukier - 4 łyżki
  • mleko - 0.5 litrów
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 0.5 opakowań
  • dodatkowo
  • masa krówkowa - 1 puszka
  • posiekane orzechy - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Kasię posiekać z mąką, sodą i cukrem, dodać jaja i miód, wyrobić ciasto. Upiec 4 placki.
  2. Masa jabłkowa: obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka chwilę smażyć z Kasią na wolnym ogniu, pod koniec wsypać galaretkę, wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.
  3. Masa grysikowa: odlać 3/4 szklanki mleka i rozmieszać z grysikiem i cukrem i wlać na pozostałe gotujące się mleko, gotować 6 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Masę ostudzić. Utrzeć Kasię i dodać ostudzoną masę grysikową, ciągle miksując.
  4. Masę krówkową w puszce gotować około 40 minut.
  5. Przełożenie ciasta: ciasto, masa jabłkowa, ciasto, masa grysikowa, ciasto, masa jabłkowa, ciasto, masa krówkowa. Gotowy placek posypać posiekanymi orzechami.