
15 minut
Łatwe
Wskazówki pieczenia:
Składniki:
ciasto
- mąka - 0.75 kilogramów
- Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
- cukier - 1.5 szklanek
- jajko - 3 sztuki
- miód - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 2 łyżeczki
krem
- mleko - 0.5 litrów
- kasza manna - 1 unit
- cukier waniliowy - 1 opakowanie
- aromat migdałowy - 1 opakowanie
- cukier - 0.5 szklanek
- Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
wierzch
- galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
- pszczółki z marcepanu - 1 unit
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę.
- Wbić całe jaja, posiekaną Kasię, cukier, miód, proszek i sodę.
- Zagnieść dość szybko ciasto.
- Do miodownika najlepszy jest miód sztuczny. Ciasto nie będzie się wtedy rozpadać podczas przenoszenia na blachę.
- Upiec z ciasta dwa jednakowe placki. Piec w ok. 150 stopniach pilnując, bo ciasto miodowe ma tendencje do tego że się spala dość szybko.
- Masa: Zagotować mleko z cukrem waniliowym razem z kroplą aromatu.
- Na gorące mleko wsypywać kaszę. Ja to robię zawsze na oko, bo kasza musi być bardzo gęsta. Tak gęsta, że aż ciężko mieszać ją łyżka.
- Gdy jest już gotowa, odstawić ją do wystygnięcia.
- W misce utrzeć Kasię z cukrem. Można cukru dodać więcej wg uznania.
- Gdy Kasia osiągnie puszystą konsystencję, a cukru nie będzie czuć, nadal miksując dodajemy po łyżce zimnej kaszy.
- Placki przekładamy gotową masą, a wierzch ciasta smarujemy delikatnie masą i robimy wzorki miodu i zalewamy tężejącą galaretką, ozdabiamy pszczółkami z marcepanu.