Mirabelkowiec
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • forma do pieczenia 20 x 20 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • jajka - 3 sztuki
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • mirabelki - 2 szklanki
  • biała czekolada - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól.
  2. Kasię rozpuść w rondelku, przestudź i wymieszaj z roztrzepanymi jajkami.
  3. Mirabelki przekrój na połówki i usuń pestki. Płynne składniki dodaj do sypkich i dokładnie wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż do foremki 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz w temp. 180 st.C przez ok. 35 minut.
  6. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, posyp posiekaną białą czekoladą i piecz jeszcze 5 minut.