Miruna zapiekana w sosie serowym z ziemniakami

Składniki:

  • miruna filet - 600 gramów
  • ziemniaki - 500 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • ser żółty - 100 gramów
  • woda - 300 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Z ryby usuń skórę, i pokrój na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3cm.
  2. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w cienkie plastry, cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj nożem.
  3. Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr połącz z zimną wodą i zagotuj, cały czas mieszając, aż powstanie dość gęsty sos.
  4. Pokrojone ziemniaki ułóż na spód naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, następnie ułóż pokrojona cebulę i dodaj czosnek, oprósz pieprzem i na wierzch połóż kawałki ryby. Następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków, cebuli i czosnku, oprósz pieprzem i ułóż resztę ryby.
  5. Całość zalej gotowym sosem i zapiekaj pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywę, posyp startym serem i zapiecz, aż ser się zrumieni.