Miska pełna komosy z orzechami nerkowca
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Trudne

Składniki:

  • komosa ryżowa - 400 gramów
  • dynia piżmowa - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • Przyprawa do warzyw z grilla Knorr - 4 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • orzechy nerkowca - 100 gramów
  • miód - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • czarna fasola z puszki - 200 gramów
  • jarmuż - 200 gramów
  • ocet z czerwonego wina - 1 łyżka
  • limonka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Dynię, marchew i paprykę pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek na plasterki.
  2. Wszystkie warzywa skrop oliwą, posyp przeprawą Knorr i piecz przez ok. 20 minut.
  3. Komosę ryżową ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  4. Orzechy nerkowca wymieszaj z miodem, przełóż na papier do pieczenia i piecz razem z warzywami przez ok. 5 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  5. Jarmuż sparz w wrzącej, osolonej wodzie, aż będzie miękki.
  6. Ugotowaną komosę przełóż do miski. Dodaj odcedzoną fasolkę, ocet, oliwę, jarmuż i lekko wymieszaj. Przełóż na talerz. Na wierzchu układaj pieczone warzywa oraz orzechy i podawaj.