Mix makaronowy zapiekany z warzywami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makarony różne - wykorzystałam końcówki z zaczętych paczek - 500 gramów
  • brokuł różyczki - 1.5 szklanek
  • kalafior różyczki - 1.5 szklanek
  • średnia marchewka - 2 sztuki
  • ser żółty starty - 6 łyżek
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • starta gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczek
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sos serowy Knorr - 1 sztuka
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść, marchewkę pokrój na grube ćwierć plasterki a brokuły i kalafiora podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr. Makarony, jeśli są różnej wielkości, gotuj oddzielnie - wyławiaj łyżką cedzakową gdy są jeszcze twardawe i gotuj następny w tej samej wodzie.
  2. Po ugotowaniu makaronów ugotuj warzywa - możesz to zrobić też w tej wodzie po makaronie - też mają być lekko twardawe. Wszystkie ugotowane składniki wymieszaj w misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Odmierz 500 ml wody pozostałej z gotowania makaronu i warzyw - dobrze by było gdyby była przestudzona - i rozmieszaj w niej sos serowy, zagotuj. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj ser żółty i mieszaj aż się rozpuści. Sos wlej do ugotowanego makaronu z warzywami, wymieszaj i przełóż wszystko do naczynia do zapiekania.
  4. Zapiekaj ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.