Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mix sałat z rukolą - 4 garść
  • pomidorki cherry - 24 sztuki
  • Serek tofu - 120 gramów
  • oliwki czarne drylowane - 20 sztuk
  • szparagi zielone obrane - 12 sztuk
  • cebula czerwona - 12 plastrów
  • oliwa z oliwek - 4 łyżeczki
  • maliny - 2 szklanki
  • ocet balsamiczny - 4 łyżeczki
  • cukier brązowy - 4 łyżeczki
  • migdały płatki - 4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi ugotuj na parze ok 8 minut, aby były al dente, następnie pokrój w mniejsze kawałki ok 4 centymetrowe.
  2. Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, oliwki i cebulę czerwoną w plasterki, wszystko razem wymieszaj, płatki migdałowe upraż na patelni na złoty kolor.
  3. Serek tofu pokrój w kostkę następnie podsmaż na ½ łyżeczki oliwy na złoty kolor. Po przestudzeniu dodaj razem ze szparagami do sałatki.
  4. Przygotuj dressing malinowy: maliny umyj, osusz, kilka sztuk zostaw do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem, dodaj ocet balsamiczny, cukier brązowy oraz ½ łyżeczki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj.
  5. Sałatkę podawaj polaną dressingiem malinowym, posypaną płatkami migdała oraz udekorowaną całymi malinami.