Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym

2


Łatwe


25 min.


4 os.

Składniki
mix sałat z rukolą4 garść
pomidorki cherry 24 sztuki
Serek tofu120 gramów
oliwki czarne drylowane 20 sztuk
szparagi zielone obrane12 sztuk
cebula czerwona12 plastrów
oliwa z oliwek4 łyżeczki
maliny2 szklanki
ocet balsamiczny4 łyżeczki
cukier brązowy4 łyżeczki
migdały płatki4 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Szparagi ugotuj na parze ok 8 minut, aby były al dente, następnie pokrój w mniejsze kawałki ok 4 centymetrowe.
Krok 2
Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, oliwki i cebulę czerwoną w plasterki, wszystko razem wymieszaj, płatki migdałowe upraż na patelni na złoty kolor.
Krok 3
Serek tofu pokrój w kostkę następnie podsmaż na ½ łyżeczki oliwy na złoty kolor. Po przestudzeniu dodaj razem ze szparagami do sałatki.
Krok 4
Przygotuj dressing malinowy: maliny umyj, osusz, kilka sztuk zostaw do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem, dodaj ocet balsamiczny, cukier brązowy oraz ½ łyżeczki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Sałatkę podawaj polaną dressingiem malinowym, posypaną płatkami migdała oraz udekorowaną całymi malinami.
Autor: mgr inż. Małgorzata MękusPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl