Mleczny keks bez pieczenia
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  •  °C
  • 10 cm x 28 cm

Składniki:

  • mleko w proszku - 350 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • woda - 150 mililitrów
  • cukier - 125 gramów
  • cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
  • preparowany owies - 50 gramów
  • owocowa mieszanka keksowa - 150 gramów
  • orzechy włoskie - 50 gramów
  • orzechy laskowe - 50 gramów
  • migdały - 50 gramów
  • pistacje - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź i wysusz na papierowym ręczniku. Następnie wymieszaj je w dużej misce z bakaliami i preparowanym owsem.
  2. Formę keksową, o wymiarach 10 cm x 28 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp garść przygotowanej mieszanki.
  3. Do garnka włóż Kasię, cukier, cukier wanilinowy i wlej wodę. Wszystko razem gotuj, aż cukier całkiem się rozpuści.
  4. Garnek zdejmij z ognia, wsyp mleko w proszku i mieszaj mikserem na gładką masę.
  5. Otrzymaną masę przelej do miski z bakaliami i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
  6. Całość wyłóż na bakalie w formie i ugnieć łyżką. Gdy ostygnie przkryj folią i odstaw na noc do lodówki. Schłodzony keks pokrój w plastry.