Mleczny keks bez pieczenia

676


Łatwe


25 min.


1 os.

Składniki
mleko w proszku350 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
woda150 mililitrów
cukier125 gramów
cukier wanilinowy2 łyżeczki
preparowany owies50 gramów
owocowa mieszanka keksowa150 gramów
orzechy włoskie50 gramów
orzechy laskowe50 gramów
migdały50 gramów
pistacje50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Orzechy zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź i wysusz na papierowym ręczniku. Następnie wymieszaj je w dużej misce z bakaliami i preparowanym owsem.
Krok 2
Formę keksową, o wymiarach 10 cm x 28 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy wysyp garść przygotowanej mieszanki.
Krok 3
Do garnka włóż Kasię, cukier, cukier wanilinowy i wlej wodę. Wszystko razem gotuj, aż cukier całkiem się rozpuści.
Krok 4
Garnek zdejmij z ognia, wsyp mleko w proszku i mieszaj mikserem na gładką masę.
Krok 5
Otrzymaną masę przelej do miski z bakaliami i całość dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 6
Całość wyłóż na bakalie w formie i ugnieć łyżką. Gdy ostygnie przkryj folią i odstaw na noc do lodówki. Schłodzony keks pokrój w plastry.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl