Młoda kapusta faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

  • młoda kapusta - 1 sztuka
  • pieprz
  • olej - 5 łyżek
  • masło - 3 łyżki
  • papryka - 2 łyżki
  • jajka - 2 sztuki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • rosół na włoszczyźnie - 1 litr
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 gramów
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę gotuj przez 10 minut w osolonym wrzątku, wystudź.
  2. Wierzch główki odetnij, środek wydrąż i poszatkuj, a następnie uduś na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  3. Obraną cebule i czosnek posiekaj. Obraną i grubo startą włoszczyznę usmaż na maśle.
  4. Do warzyw dodaj podduszona kapustę i mięso mielone, wbij jajka, przypraw solą , pieprzem i papryką, wymieszaj.
  5. Wydrążoną kapustę napełnij farszem i przykryj odciętym wierzchem. Całość włóż do garnka, zalej gorącym bulionem.
  6. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 45 minut.