Młoda marchewka jako dodatek do jagnięciny

Składniki:

  • młoda marchew - 450 gramów
  • masło - 25 gramów
  • cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • prażone ziarna sezamu - 1 łyżeczka
  • sól morska, pieprz

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone marchewki ułóż w jednej warstwie w rondlu. Do tego dodaj masło i zalej do połowy zimną wodą (ok. 200ml), posól, popieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok 8 minut, aż prawie cały płyn odparuje.
  2. Posyp cukrem, dodaj olej i mieszając gotuj na lekkim ogniu ok 4 minuty, by marchewki pokryły się syropem.
  3. Marchewki podawaj posypane sezamem.