Młode ziemniaki z oliwkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • młode ziemniaki - 1 kilogram
  • Przyprawa do warzyw z grilla Knorr - 2 łyżki
  • oliwki czarne - 1 opakowanie
  • ząbki czosnku - 5 sztuk
  • cebula szalotka - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i wrzuć w całości (większe przekrój na pół) do miski.
  2. Dodaj odsączone oliwki, całe ząbki czosnku oraz szalotki przekrojone na pół.
  3. Wlej oliwę, dodaj przyprawę Knorr i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż zawartość miski do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu przełóż ziemniaki i pozostałe składniki oraz powstały podczas pieczenia sos na talerz. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.