Mocna babka wielkanocna
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 7 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka - 2.5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 4 łyżeczki
  • koniak - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka.
  3. Na koniec dodać koniak i pianę ubitą z białek.
  4. Do natłuszczonej foremki przełożyć połowę ciasta, do reszty dodać kakao, wymieszać i włożyć na jasne ciasto.
  5. Piec 60 minut w 180 stopniach.