Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • stek z karkówki - 4 sztuki
  • marynata
  • Przyprawa do karkówki z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • ziołowy likier Becherovka - 100 mililitrów
  • gałązka świeżego rozmarynu - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • olej - 5 łyżek
  • ragout grzybowe
  • Przyprawa do karkówki Knorr - 1 opakowanie
  • leśne grzyby, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki - 250 gramów
  • pieczarki - 100 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • białe wino - 100 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr i wymieszaj.
  2. Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  4. W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.