Moczka śląska

15


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
piernik1 sztuka
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
cytryna1 sztuka
cukier300 gramów
cukier waniliowy1 sztuka
goździki1 szczypta
imbir suszony1 szczypta
daktyle 100 gramów
figi 100 gramów
rodzynki150 gramów
migdały200 gramów
orzechy laskowe100 gramów
kompot z jabłek1 szklanka
kompot ze śliwek węgierek1000 mililitrów
woda2000 mililitrów
suszone śliwki200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Piernik na moczkę śląską pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając, zagotuj.
Krok 3
Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.
Krok 4
Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
Krok 5
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Moczkę podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl