Moczka śląska
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • piernik - 1 sztuka
  • Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier - 300 gramów
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Imbir z Nigerii Knorr - 1 szczypta
  • daktyle - 100 gramów
  • figi - 100 gramów
  • rodzynki - 150 gramów
  • migdały - 200 gramów
  • orzechy laskowe - 100 gramów
  • kompot z jabłek - 1 szklanka
  • kompot ze śliwek węgierek - 1000 mililitrów
  • woda - 2000 mililitrów
  • suszone śliwki - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Piernik pokrój w kostkę.
  2. W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.
  3. Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.
  4. Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
  5. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.