Moczka śląska

13


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
piernik1 sztuka
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
cytryna1 sztuka
cukier300 gramów
cukier waniliowy1 sztuka
Goździki z Indonezji Knorr1 szczypta
Imbir z Nigerii Knorr1 szczypta
daktyle 100 gramów
figi 100 gramów
rodzynki150 gramów
migdały200 gramów
orzechy laskowe100 gramów
kompot z jabłek1 szklanka
kompot ze śliwek węgierek1000 mililitrów
woda2000 mililitrów
suszone śliwki200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Piernik pokrój w kostkę.
Krok 2
W garnku zagotuj wodę z około 300 gramami cukru i dodaj suszone śliwki. Pogotuj 5 minut i dodaj kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i piernik. Mieszając zagotuj.
Krok 3
Do całości dodaj zasmażkę jasną Knorr, zagotuj.
Krok 4
Bakalie pokrój i wszystko dodaj do moczki. Dopraw do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami według uznania.
Krok 5
Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Uważaj, aby nie przypalić potrawy. Podawaj na ciepło lub zimno w kompotierkach.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl