Mój tiramisiak

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.5 szklanki

2 łyżeczki

0.75 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

krem:

150 gramów

0.5 opakowania

2 łyżki

poncz:

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pierwszej grupy produktów pieczemy ciasto biszkoptowe, następnie placek po wystudzeniu kroimy wzdłuż.

Krok 2

Ubijamy gotowy krem tiramisu (można też zrobić własny z serka mascarpone).

Krok 3

Do szklanki kawy dodajemy alkohol i otrzymanym ponczem nasączamy oba placki biszkoptowe i posypujemy je kakao.

Krok 4

Następnie układamy warstwami nasączony biszkopt z kakao, krem, biszkopt, krem i na wierzchu posypujemy utartą czekoladą.

Krok 5

Ciasto powinno stać w lodówce kilka godzin, wtedy jest smaczniejsze.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej