Moje biszkoptowe baranki

0


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
jajko2 sztuki
mąka pszenna2 łyżki
cukier kryształ2 łyżki
sól1 szczypta
Kostka do pieczenia Kasia1 łyżeczka
goździki2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuścić.
Krok 2
Formę rozkręcić, posmarować Kasią i obsypać bułką tartą.
Krok 3
Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić.
Krok 4
Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
Krok 5
Jaja wybić osobno na talerzyk, wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier.
Krok 6
Miksować, aż do uzyskania puszystej masy.
Krok 7
Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Krok 8
Ciasto biszkoptowe przelać do foremki.
Krok 9
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
Krok 10
Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką.
Krok 11
Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka.
Krok 12
W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy). Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl