Moje biszkoptowe baranki
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • cukier kryształ - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżeczka
  • goździki - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić.
  2. Formę rozkręcić, posmarować Kasią i obsypać bułką tartą.
  3. Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić.
  4. Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  5. Jaja wybić osobno na talerzyk, wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier.
  6. Miksować, aż do uzyskania puszystej masy.
  7. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
  8. Ciasto biszkoptowe przelać do foremki.
  9. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką.
  11. Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka.
  12. W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy). Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu.