Przygotowanie |
Krok 1 |
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. |
Krok 2 |
W tym czasie należy wiśnie bardzo dokładnie odcedzić z soku. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 równych części (jeżeli robimy jedno duże ciasto) lub na 12 (jeżeli robimy 2 mniejsze). |
Krok 3 |
Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm. Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej. |
Krok 4 |
Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 15-25 min. aż się zarumienią. Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia. |
Krok 5 |
Przygotowanie masy śmietanowej: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Śmietanę kwaśną utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Do całości dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. |
Krok 6 |
Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią ruloniki tworząc trójkąt. W kolejności 3,2,1. Po złożeniu mamy dwa ciasta. Ciasto chłodzić przez noc w lodówce! Smacznego! |