Monastyrska Izba

4


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka2.5 szklanki
śmietana 18%200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia200 gramów
jajko1 sztuka
cukier50 gramów
wódka1 łyżka
sól1 szczypta
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Nadzienie:
wiśnie z kompotu2 puszki
Masa:
tłusta śmietana 36%500 gramów
kwaśna śmietana 18%500 gramów
cukier100 gramów
żelatyna3 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię aby nie obeschło i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 2
W tym czasie należy wiśnie bardzo dokładnie odcedzić z soku. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 15 równych części (jeżeli robimy jedno duże ciasto) lub na 12 (jeżeli robimy 2 mniejsze).
Krok 3
Każdą część rozwałkować na prostokąt o długości ok. 25-30 cm i szerokości ok. 9-10 cm. Na długim brzegu prostokąta układać wzdłuż, wiśnie, jedna przy drugiej.
Krok 4
Zawinąć i zlepić. Ma powstać rulonik z wiśniami w środku. Końce ruloników dobrze zacisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. około 15-25 min. aż się zarumienią. Po upieczeniu, odstawić do pełnego wystudzenia.
Krok 5
Przygotowanie masy śmietanowej: Śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Śmietanę kwaśną utrzeć z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Do całości dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać.
Krok 6
Gdy masa zacznie tężeć przekładać nią ruloniki tworząc trójkąt. W kolejności 3,2,1. Po złożeniu mamy dwa ciasta. Ciasto chłodzić przez noc w lodówce! Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl