Morszczuk w białym winie
  • 15 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z morszczuka - 3 sztuki
  • winogrona białe - 10 sztuk
  • płatki migdałowe - 1 łyżka
  • wytrawne wino białe - 100 mililitrów
  • oliwa - 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% - 200 mililitrów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ryby obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące. Rozgrzewamy oliwę na patelni do grillowania, wkładamy ryby. Smażymy z obu stron.
  2. Ryby wyjmujemy. Na tą samą patelnię wrzucamy przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona oraz płatki migdałowe. Prażymy je chwilę na patelni. Następnie dodajemy bulion i wino.
  3. Sos zaciągamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut. Podajemy prosto z patelni razem z rybami.