Motylki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier - 120 gramów
  • mleko - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • cukier waniliowy opakowanie - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • dekoracja
  • cukier puder - 2 łyżki
  • woda - 1 łyżka
  • cukrowe pisaki - 3 sztuki
  • kolorowa posypka - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię włóż do miski, wsyp cukier, sól, wlej mleko, wsyp mąkę i cukier waniliowy.
  2. Wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm.
  4. Foremkami wycinaj motylki i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Piecz 10 min. w 180 st. C. Upieczone ciasteczka obrysuj cukrowymi pisakami.
  6. Cukier puder wymieszaj z wodą i posmaruj nim środki skrzydełek. Wysyp kolorową posypką.