Mozzarella w galarecie z warzywami, makiem i chrupiącymi tostami
  • 30 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    na mozzarellę w galarecie z warzywami
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.25 łyżeczek
  • czerwona papryka - 0.5 sztuk
  • żółta papryka - 0.5 sztuk
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • kulka mozzarelli - 8 sztuk
  • pieprz cayenne - 0.5 łyżeczek
  • woda - 2 szklanki
  • żelatyna - 1 łyżeczka
  • kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • rukola - 60 gramów
  • mak - 1 łyżeczka
  • na chrupiące tosty
  • tortilla pszenna - 1 sztuka
  • papryka w proszku - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Natkę posiekaj.
  2. W rondlu zagotuj wodę. Dodaj przyprawę uniwersalną Knorr, pieprz i żelatynę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  3. W międzyczasie, w płaskim naczyniu rozłóż mozzarellę pokrojoną na połówki. Pomiędzy ułóż paseczki papryki i kukurydzę, posyp natką i makiem.
  4. Całość zalej wodą z żelatyną i przyprawami. Odstaw na około 2 godziny do lodówki.
  5. Po tym czasie zrób tosty. Tortillę podziel na małe trójkąty. Podpiecz w tosterze. Posyp papryką. Podawaj z galaretką, ułożoną na rukoli.