Muffinki cappuccino
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mąka pszenna - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • cappucino - 6 łyżek
  • jajka - 2 sztuki
  • drobny cukier - 150 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • borówka amerykańska - 125 gramów
  • wierzch:
  • śmietanka 30% - 400 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżeczki
  • śmietan-fix - 2 opakowania
  • kakao - 1 łyżeczka
  • posypka - 3 szczypty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto. Kasie roztop w rondelku. Jajka zmiksuj z cukrem i przestudzoną Kasią.
  2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cappuccino w proszku i solą.
  3. Na koniec dodaj mleko i borówki amerykańskie. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
  4. Formę do muffinek wyłóż czerwonymi, papierowymi papilotkami i włóż do nich porcje ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 st. C.
  5. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany, przełóż do szprycy cukierniczej. Wystudzone babeczki udekoruj rozetkami bitej śmietany, kakao i posypką.