Muffinki czeko-wiśniowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • wydrylowane wiśnie - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • mąka - 300 gramów
  • kakao - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jogurt - 150 mililitrów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Kasię roztopić i ostudzić.
  2. W jednym naczyniu wymieszać mokre składniki (jogurt, jaja, Kasię), a w drugim suche (mąkę, cukier, proszek, sodę, kakao).
  3. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie i pokrojoną na drobno czekoladę, wymieszać do połączenia się składników (pozostawienie grudek wskazane :).
  4. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20-25 minut w temp. 200st.C.
  6. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem. (z podanych składników wyszło 15 muffinek)