muffinki na ostro
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 120 gramów
  • kalafior - 100 gramów
  • brokuły - 150 gramów
  • papryka czerwona - 100 gramów
  • czerwona papryczka chilli - 50 gramów
  • ser feta - 50 gramów
  • zielone oliwki - 40 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • żytnia mąka pełnoziarnista - 65 gramów
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • pieprz - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły oraz kalafior dzielimy na bardzo drobne "drzewka" i wrzucamy na lekko osoloną gotującą się wodę, po 4 minutach zdejmujemy z ognia, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. W między czasie do dużego naczynia ucieramy cukinię na dużych oczkach tarki. Wrzucamy też pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę oraz poprzekrawane w pół oliwki. Następnie bardzo drobno siekamy papryczkę pepperoni i dodajemy do reszty składników.
  3. Gdy brokuły i kalafior nie będą już gorące, dodajemy je do pozostałych warzyw, następnie wbijamy 4 jajka i dodajemy mąkę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Na samym końcu do naczynia wkładamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta i raz jeszcze delikatnie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do foremek (użyłam silikonowych) i pieczemy w temperaturze 170 stopni 40 minut + kolejne 5 minut z termoobiegiem.