Muffinki-serduszka z truskawkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 190 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • kefir - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • truskawki - 300 gramów
  • kruszonka
  • mąka - 1 łyżka
  • zmielone migdały - 2 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, cukier), osobno wymieszać mokre składniki (Kasię, kefir i jaja).
  2. Suche wsypać do mokrych i całość niezbyt dokładnie wymieszać (pozostawienie drobnych grudek jest nawet wskazane ;)).
  3. Dodać pokrojone truskawki, jeszcze raz wymieszać.
  4. Składniki kruszonki rozetrzeć.
  5. Ciasto nakładać w foremki do muffinek do wysokości 3/4, posypać kruszonką, piec w temperaturze 190ºC przez 20 minut.
  6. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce kuchennej.