Muffinki straciatella pod chmurkową czapeczką
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • mąka - 1.6 szklanek
  • cukier - 1.3 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mleko - 100 mililitrów
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • czekolada deserowa - 100 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • białko - 2 sztuki
  • barwnik spożywczy błękitny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i połową szklanki cukru.
  2. Dodajemy roztopioną i schłodzoną Kasię, mleko i 2 jajka, po czym dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta.
  4. Mieszamy w miarę delikatnie łyżką i przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczką).
  6. Pod koniec pieczenia ubijamy 2 białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo resztę cukru wymieszaną z barwnikiem spożywczym.
  7. Sztywną niebieską pianę przykładamy do szprycy i wyciskamy na muffiny bezpośrenio wyjęte z piekarnika tworząc czapeczki.
  8. Wkładamy do piekarnika jeszcze na około 5-7 minut, tylko po to, aby pianka się ustaliła.