Muffinki truskawkowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 szklanek
  • brązowy cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • pokrojone truskawki - 1 szklanka
  • mąka - 2.25 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.25 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • aromat śmietankowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku roztopić Kasię i odstawić. W misce wymieszać cukier brązowy, jajka i olejek śmietankowy. Dodać rozpuszczoną Kasię i mieszać do połączenia składników.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól.
  3. Truskawki delikatnie obtaczać w mieszance, co zapobiegnie wyciekaniu soku podczas pieczenia.
  4. Dodać zawartość drugiej miski (z Kasią, cukrem i jajkami) i delikatnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Blaszkę do muffinek wyłożyć papierem do babeczek i włożyć masę.
  6. Piec ok.20 minut w temp. 180 stopni, aż muffinki się zarumienią.
  7. Wyjąć z piekarnika natychmiast po upieczeniu (inaczej wyschną).