Muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • mąka - 38 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier - 12 dekagramów
  • jajko - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • olej - 120 mililitrów
  • esencja waniliowa - 1 łyżka
  • truskawki pokrojone na pół - 1 unit
  • kruszonka
  • kokos - 10 dekagramów
  • cukier brązowy - 10 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Składniki kruszonki łączymy w palcach i wstawiamy na czas przygotowania muffinek do lodówki.
  2. Łączymy mokre składniki muffinek z mokrymi, a suche z suchymi.
  3. Mieszamy w osobnych miseczkach.
  4. Wlewamy mokre do suchych i kilka razy mieszamy, mają być grudki.
  5. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i wtykamy w każdą pokrojone truskawki.
  6. Na górę dajemy kruszonkę.
  7. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni.