Muffinki z cukinią

23


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
cukinia1 sztuka
czerwona cebula1 sztuka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 szczypta
gomółka sera oscypek3 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr1 łyżka
mąka1 szklanka
mąka do oprószenia foremek1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Majonez Hellmann's Oryginalny100 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
jajka2 sztuki
mleko250 mililitrów
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.
Krok 2
Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.
Krok 4
Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl