Muffinki z cukinią
  • 30 minut
  • 10 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • cukinia - 1 sztuka
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • gomółka sera oscypek - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr - 1 łyżka
  • mąka - 1 szklanka
  • mąka do oprószenia foremek - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 100 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.
  2. Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
  3. Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.
  4. Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.