Muffinki z cukinią

36


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
cukinia1 sztuka
czerwona cebula1 sztuka
papryka ostra w proszku, mielona1 szczypta
gomółka sera oscypek3 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
zioła prowansalskie1 łyżka
mąka1 szklanka
mąka do oprószenia foremek1 łyżka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Majonez Hellmann’s Original100 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr1 łyżeczka
jajka2 sztuki
mleko250 mililitrów
oliwa z oliwek3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w pół plastry. Startą cukinię wraz z cebulą podsmaż na oliwie na patelni, dopraw do smaku posiekanym czosnkiem i ostrą papryka. Warzywa odstaw aby wystygły.
Krok 2
Oscypki zetrzyj na tarce, pomieszaj z warzywami. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia
Krok 3
Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką oraz z mlekiem, dodaj warzywa z serem, wszystko razem delikatnie wymieszaj. Dopraw Delikatem i ziołami prowansalskimi, na koniec dodaj majonez.
Krok 4
Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką . Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl