Muffinki z mandarynką
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200*C °C

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • jogurt z czerwonej pomarańczy - 0.75 szklanek
  • olej - 0.33 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • pokrojone mandarynki - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Foremki do muffinek dokładnie natłuścić Kasią i wysypać bułką tartą.
  2. Mandarynki obrać - także i z białej skórki, ostrym nożem wyciąć cząstki i każdą pokroić na 3-4 kawałki, zachowując przy tym cały sok.
  3. Sok wycisnąć również i pozostałego po wycięciu miąższu środka.
  4. W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubić lekko jajko, dodać jogurt, olej i sok z owoców.
  5. Całość przelać do suchych składników i od niechcenia wymieszać drewnianą łyżką. Wmieszać delikatnie owoce i rozłożyć do foremek, wkładając po 2 łyżki ciasta.
  6. Piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem.