Muffinki z mandarynką

1


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka1.5 szklanek
cukier0.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżka
sól1 szczypta
jogurt z czerwonej pomarańczy0.75 szklanek
olej0.33 szklanek
jajko1 sztuka
pokrojone mandarynki1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 200°C. Foremki do muffinek dokładnie natłuścić Kasią i wysypać bułką tartą.
Krok 2
Mandarynki obrać - także i z białej skórki, ostrym nożem wyciąć cząstki i każdą pokroić na 3-4 kawałki, zachowując przy tym cały sok.
Krok 3
Sok wycisnąć również i pozostałego po wycięciu miąższu środka.
Krok 4
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W innej misce ubić lekko jajko, dodać jogurt, olej i sok z owoców.
Krok 5
Całość przelać do suchych składników i od niechcenia wymieszać drewnianą łyżką. Wmieszać delikatnie owoce i rozłożyć do foremek, wkładając po 2 łyżki ciasta.
Krok 6
Piec ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl