Muffinki z serem
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C
  • Forma do muffinek

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 75 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 125 mililitrów
  • ser np. Gouda - 100 gramów
  • gotowana szynka w plastrach - 100 gramów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść i posyp mąką. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój drobno. Szynkę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na grubej tarce.
  2. Kasię zmiksuj w misce z jajkami. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia oraz pieprzem Cayenne. Do miski dodawaj, wciąż miksując, na przemian mąkę oraz mleko. Na koniec dodaj pokrojony szczypiorek, szynkę oraz ser i wymieszaj.
  3. Ciasto nakładaj łyżką do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Aby upewnić się, że muffinki są dobrze upieczone wykonaj próbę suchego patyczka. Gotowe muffinki wystudź lekko i podawaj.