Muffinki ze szpinakiem
  • 30 minut
  • 10 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mrożony szpinak - 400 gramów
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • kostka sera feta - 150 gramów
  • mąka - 1 szklanka
  • mąka do oprószenia foremek - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 100 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • roztrzepane jajka - 2 sztuki
  • mleko - 250 mililitrów
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ser feta pokrój w kosteczkę, szpinak rozmroź i odciśnij z wody.
  2. Boczek i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Wszystko razem smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj szpinak, dopraw go delikatem warzywnym, gałką i ostrą papryką. Wystudź.
  3. Pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Do farszu dodaj majonez i wymieszaj.
  4. Jaja rozdziel. Ubij białka na sztywno. Białko i żółtka połącz z mąką i mlekiem, dodaj farsz ze szpinakiem i ser feta, wszystko razem delikatnie wymieszaj.
  5. Oliwą wysmaruj foremki do mufinek, oprósz je mąką. Do foremek nałóż ciasto. Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 20 minut.