Muffinkowe wariacje
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • mleko - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier do posypania - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw włączamy piekarnik i nagrzewamy do 200°C.
  2. W międzyczasie w garnku rozpuszczamy Kasię, jajka roztrzepujemy z mlekiem.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
  4. Wszystko to mieszamy, robimy dołek i wlewamy jajka z mlekiem, oraz przestudzoną, ale wciąż jeszcze płynną Kasię.
  5. Wszystko mieszamy krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie, bo ciasto ma być grudkowate.
  6. Ciastem wypełniamy foremki do ¾ ich wysokości.
  7. Posypujemy gruboziarnistym cukrem i pieczemy przez 20 -25 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika czekamy i dopiero potem wyjmujemy je z foremek (jeśli metalowe).
  9. Do tego podstawowego ciasta możemy dorzucać: jagody, maliny, czarne porzeczki, kawałki truskawek, posiekaną czekoladę, marmoladę, dżem, bakalie, posiekane oliwki, ser żółty starty na tarce jarzynowej, zioła.
  10. Wierzch zaś można posypać cukrem pudrem, płatkami migdałowymi, polać lukrem.