Muffiny cappuccino z chałwą
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 0.5 szklanek
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
  • cukier - 0.6 szklanek
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • mąka - 1.75 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • chałwa waniliowa - 12 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuścić i ostudzić.
  2. W misce wymieszać suche składniki, wlać do nich zmieszane w innym pojemniku mokre składniki. Wszystko wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
  3. Do formy muffinkowej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami nakładać po łyżce ciasta, na środku ułożyć kawałki chałwy i nałożyć resztę ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 20 minut. Po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika muffinki wyjąć z formy i studzić na kratce.