Muffiny czekoladowe

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
gorzka czekolada100 gramów
biała czekolada100 gramów
mleko200 mililitrów
kefir0.3 szklanek
jajko1 sztuka
mąka250 gramów
mąka ziemniaczana1 łyżka
cukier3 łyżki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao3 łyżki
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Gorzką i białą czekoladę połam na kawałki, po czym posiekaj ostrym nożem. W kuchence mikrofalowej lub w rondelku o grubym dnie rozpuść Kasię, odstaw do wystudzenia.
Krok 2
Do miski wlej mleko, kefir, wymieszaj trzepaczką z jajkiem, następnie wlej rozpuszczone, przestudzone masło i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 st. C.
Krok 3
Do osobnej miseczki przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wsyp kakao, cukier oraz szczyptę soli, wymieszaj.
Krok 4
Do miski z suchym składnikami ciasta wlej mleko z kefirem, jajkiem i masłem, wymieszaj mikserem na gładką masę.
Krok 5
Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Łyżką nakładaj ciasto do papierowych foremek ustawionych na blasze.
Krok 6
Muffiny piecz 50 minut, wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl