Muffiny czekoladowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180-190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • biała czekolada - 100 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • kefir - 0.3 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 250 gramów
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • cukier - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Gorzką i białą czekoladę połam na kawałki, po czym posiekaj ostrym nożem. W kuchence mikrofalowej lub w rondelku o grubym dnie rozpuść Kasię, odstaw do wystudzenia.
  2. Do miski wlej mleko, kefir, wymieszaj trzepaczką z jajkiem, następnie wlej rozpuszczone, przestudzone masło i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 st. C.
  3. Do osobnej miseczki przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wsyp kakao, cukier oraz szczyptę soli, wymieszaj.
  4. Do miski z suchym składnikami ciasta wlej mleko z kefirem, jajkiem i masłem, wymieszaj mikserem na gładką masę.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj. Łyżką nakładaj ciasto do papierowych foremek ustawionych na blasze.
  6. Muffiny piecz 50 minut, wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.