Muffiny jajeczne z warzywami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 0.5 łyżeczek
  • marchewka z groszkiem mrożona - 6 łyżeczek
  • papryka czerwona - 0.5 sztuk
  • cebula - 0.5 sztuk
  • natka pieruszki - 0.5 pęczków
  • szynka suszona np. schwarzwaldzka - 8 plastrów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • starty parmezan - 2 łyżki
  • śmietana 12% - 100 mililitrów
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, śmietanę wymieszaj dobrze z jajkami i dopraw do smaku Delikatem Knorr oraz pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż cebulę oraz paprykę. Dodaj marchewkę z groszkiem, posiekaną natkę i smaż chwilę razem. Przełóż do miski i wystudź lekko.
  3. Natłuszczone foremki do muffinów wyłóż plastrami szynki – po 2 plastry na foremkę i ułóż na blasze do pieczenia.
  4. Przygotowane warzywa połącz z jajeczną masą, wymieszaj i nałóż do przygotowanych foremek. Wierzch posyp startym serem.
  5. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 12 minut, do momentu gdy masa zetnie się. Po upieczeniu babeczki podawaj na ciepło lub na zimno.