Muffiny kukurydziane

Składniki:

  • tymianek - 3 łyżki
  • sól
  • cukier - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 200 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • olej z pestek winogron - 50 mililitrów
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • kaszka kukurydziana - 100 gramów
  • twarożek kozi - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Foremki na muffinki wysmaruj olejem.
  2. Do mąki dodaj kaszkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier oraz sól i wymieszaj.
  3. Jaja roztrzep i dodaj do nich mleko, twarożek kozi oraz listki tymianku. Również wymieszaj.
  4. Teraz połącz mąkę z jajami i mlekiem - wymieszaj, ale nie wyrabiaj.
  5. Szybko przelej masę do foremek i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz przez 25 minut.
  6. Wyjmij z foremek, odczekaj 10 minut i podawaj muffiny.