Muffiny z bananami, truskawkami i białą czekoladą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • cukier puder - 160 gramów
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • banan - 3 sztuki
  • kwaśna śmietana - 4 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • soda - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • mąka - 300 gramów
  • truskawki - 25 dekagramów
  • biała czekolada - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W większym rondelku rozpuścić Kasię.
  2. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, banany, rozgnieść je widelcem.
  3. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać. Dodać sodę, proszek, mąkę, wymieszać.
  4. Na końcu wrzucić truskawki i białą czekoladę, wymieszać.
  5. Formę do muffinek wyłożyć bibułkami. Nałożyć do nich gotowe ciasto (nie do pełna, urosną).
  6. Piec około 20 minut w temperaturze 180º C, aż będą miały kolor jasnozłoty.