Muffiny z suszonymi pomidorami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • foremki do muffinek

Składniki:

  • mąka - 255 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mleko - 250 mililitrów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • boczek - 100 gramów
  • czarne oliwki - 50 gramów
  • suszone pomidory - 10 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • świeża natka pietruszki - 1 łyżeczka
  • świeży koper - 1 łyżeczka
  • świeży majeranek - 1 łyżeczka
  • świeży tymianek - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon, pokrojone w krążki czarne oliwki, pokrojone suszone pomidorki, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
  2. Dodajemy mleko, mieszamy. Dolewamy roztopioną i lekko ostudzoną Kasię.
  3. Mieszamy delikatnie łyżką, aby połączyć składniki, dodajemy świeże zioła.
  4. Łyżką wkładamy ciasto do papierowych foremek, wypełniając je ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy 30-40 minut do momentu, kiedy drewniany patyczek włożony w muffinkę będzie suchy.