Mufinki dla diabetyków
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • otręby owsiane - 100 gramów
  • otręby pszenne - 50 gramów
  • cukier brzozowy - 100 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • serek typu Bieluch - 100 gramów
  • proszek do pieczenia - 10 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • porzeczki - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem brzozowym i solą.
  2. Kasię rozpuść i wystudź. Do masy żółtkowej dodaj serek i Kasię, wymieszaj.
  3. Następnie dodaj otręby wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, przełóż do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
  5. Na koniec do masy dodaj pozbawione szypułek porzeczki i wymieszaj.
  6. Masą wypełnij formę do mufinek wyłożoną papierowymi papilotkami. Piecz około 30 minut w 180 st.C